Skip to main content

Transforming the understanding
and treatment of mental illnesses.

Agenda

Monday July 13, 2020, 12:00 – 5:00 pm EDT

NIH Meeting Co-Chairs:

  • National Institutes of Health Office of AIDS Research: Dr. Maureen M. Goodenow
  • National Institute of Mental Health: Dr. Dianne Rausch

Final Agenda: Phase I Opening Session:

  • Welcome, Workshop Goals, & Structure (10 minutes: 12:00 – 12:10pm)
    • Paul Gaist (National Institutes of Health Office of AIDS Research)
    • Gregory Greenwood (National Institute of Mental Health)
  • Opening Remarks (35 minutes: 12:10 – 12:45pm)
    • Maureen M. Goodenow (National Institutes of Health Office of AIDS Research)
    • Joshua Gordon (National Institute of Mental Health)
    • Dianne Rausch (National Institute of Mental Health)
    • Harold Phillips (U.S. Department of Health and Human Services)
  • Conceptual Framework (30 minutes: 12:45 – 1:15pm)
    • Moderator: Valerie Earnshaw (University of Delaware)
    • Speakers:
      • Lisa Bowleg (George Washington University); Intersectionality and Intersectional Stigma and Discrimination in HIV Prevention and Treatment
      • Anne Stangl (Hera Solutions); Health Stigma and Discrimination Framework
    • Community Perspectives (30 minutes: 1:15 – 1:45pm)
      • Moderator: George Ayala (MPact Global Action for Gay Men’s Health and Rights)
      • Speakers:
        • Rafaelé Narváez (Latinos Salud)
        • Justin Smith (Campaign to End AIDS)
        • Laurel Sprague (UNAIDS)
        • Omar Syarif (Global Network of People Living with HIV (GNP+))
  • Break (15 minutes: 1:45 – 2:00pm)
  • Measurement (80 minutes: 2:00 – 3:20pm)
    • Moderator: Stefan Baral (Johns Hopkins University)
    • Speakers:
      • Lisa Bowleg (George Washington University)
        • Multi-level intersectional stigma in HIV prevention
      • Seth Kalichman (University of Connecticut)
        • Individual-level intersectional stigma in HIV prevention
      • Jonathon Rendina (Hunter College)
        • Event-level intersectional stigma in HIV prevention
      • Mark Hatzenbuehler (Harvard University), Brian Dodge (Indiana University Bloomington)
        • Structural stigma measurement in HIV prevention
      • James Hargreaves (London School Hygiene & Tropical Medicine), Anne Stangl (Hera Solutions), Virginia Bond (London School Hygiene & Tropical Medicine)
        • HPTN 071 (PopART) stigma ancillary study
  • Break (5 minutes: 3:20 – 3:25pm)
  • Intervention (80 minutes: 3:25 – 4:45pm)
    • Moderator: Janet Turan (University of Alabama, Birmingham)
    • Speakers
      • Kumi Smith (University of Minnesota), Sean Sylvia (University of North Carolina, Chapel Hill)
        • Standardized patient intervention in a health services setting
      • Victoria Frye (City University of New York)
        • Community-level Intersectional stigma intervention
      • LaRon Nelson (Yale University), Laura Nyblade (Research Triangle Institute)
        • Multi-level intersectional stigma intervention in a health services setting
      • Laura Bogart (RAND Corporation)
        • Group-level intersectional stigma intervention in a community setting
      • Jae Sevelius (University of California, San Francisco), Sheri Lippman (University of California, San Francisco)
        • Multi-level intersectional stigma intervention in a community setting
  • Concluding Remarks, Next Steps and Acknowledgements (15 minutes: 4:45 – 5:00pm)
      • Maureen M. Goodenow (National Institutes of Health Office of AIDS Research); Joshua Gordon (National Institute of Mental Health); Dianne Rausch (National Institute of Mental Health); Harold Phillips (U.S. Department of Health and Human Services)
      • Paul Gaist (National Institutes of Health Office of AIDS Research); Gregory Greenwood (National Institute of Mental Health)
  • Adjourn (5:00pm)